Erdősmecskei Német Nemzetiségi Tánccsoport

Erdősmecskei Német Nemzetiségi Tánccsoport

 

Az Erdősmecskei Német Nemzetiségi Tánccsoport 2009 márciusában alakult, akkoriban azzal az elgondolással, hogy az aktuális évben megrendezésre kerülő Elszármazottak találkozóján különleges meglepetéssel örvendeztessük meg a résztvevőket. Az akkori elgondolás óta már hosszú évek teltek el, mivel a táncpróbáknak és az első fellépés sikerének köszönhetően úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a különböző német nemzetségi hagyományhoz fűződő táncok betanulását.

Mivel egy tánccsoport megalakítása – és főként az alapok elsajátítása – professzionális segítséget igényel, felvettük a kapcsolatot Heil Helmut koreográfus-tánccsoportvezetővel, a híres Leőwey Tánccsoport vezetőjével és segítségével a mi táncosaink megfelelő módon készülhettek fel a koreográfiák betanulására. Kezdetben 6 párral táncolt a tánccsoport, majd néhányan sajnos munka- és személyes okok miatt távoztak körünkből, de szerencsére új táncosokkal is bővült a kör, így jelenleg is 6 párból áll a kis csapatunk.

Megalakulásunk óta már számos településen felléphettünk, köztük Óbányán, Fazekasbodán, Pécsdevecseren, Fekeden, Baksán, Lovászhetényben, Pécsváradon, de a legjobban mindig annak örülünk, ha saját falunkban, Erdősmecskén szerepelhetünk. A heti egy-két próba mindig nagyon jó hangulatban telik, a táncosok nagy örömmel készülnek fellépéseikre. A tánccsoport repertoárjában főként hagyományos német néptáncok szerepelnek, de már két bajor táncösszeállítással is büszkélkedhetünk. A hagyományos német néptáncok előadásakor a tánccsoport az Erdősmecske községre jellemző sváb népviseletben lép színpadra, a bajor táncok bemutatása pedig úgy nevezett ,,dirndl”-ruhákban történik.

Érdeklődés esetén a tánccsoport szívesen vállal külsős fellépéseket is, melyek e-mailes úton (az nmbe@freemail.hu címen), illetve telefonon (30/750-72-37, tánccsoportvezető) egyeztethetők.

 

A tánccsoport vezetője: Hengl Melitta