Földrajzi elhelyezkedés, közlekedés

Erdősmecske Magyarország dél-nyugati részén, Baranya megyében található kicsi település.

A falu Lovászhetény és Feked községek között, festői környezetben fekszik a Zengő lábánál. A község a Pécsváradi Kistérséghez tartozik.

Domborzat

Baranya megye földrajzi szempontból változatos terület:

  • északi része hegyes, dombos vidék, nagy erdőkkel
  • déli és keleti részén síkság található

A megye legmagasabb pontja a Zengő (682 m).

Erdősmecske Község a Zengő lábához közeli, dombos vidékkel és számos erdővel körbevett területen található.

Éghajlat

A Földközi-tenger közelsége miatt Baranya megye éghajlatában érzékelhető a mediterrán hatás. Ennek köszönhetően e térségben sok napsütésben lehet részünk. A megyében magas a napfényes órák száma, a napsütés a hegy- és domboldalakon még fokozódik.

A nyarak nagyon melegek, a telek enyhék. A régióban jelentős a csapadék mértéke.

Geológia

Baranya megye ásványkincsekben gazdag terület, különösen a feketeszén lelőhelyek száma jelentős (az ország feketeszénkészletének 98%-a található itt).

Számos termál- és ásványvízforrás található a területen (a legjelentősebbek a harkányi, a szigetvári és a sikondai hőforrások).

Erdősmecske Községben is jelentős volt a bányászat, sokáig a lakosság nagy része e foglalkoztatási ágazatban dolgozott.

Vízrajz

Baranya megye nagyobb folyói a Duna és a Dráva, nagyobb állóvize az Orfűi-tó.

Községünket a Karasica folyó szeli ketté.

Élővilág

A baranyai hegyes-dombos területeket nagy, összefüggő erdők (Mecsek, Zselic, Geresdi-dombság, Völgység) borítják.

A megye kellemes klímájának köszönhetően e területen még megtalálhatók az olyan – az ország más tájain ritka – növények mint pl. az illatos hunyor vagy a bánáti bazsarózsa. A Zengő környékén jelentősek a szelídgesztenyefák.

A régió eredőinek vadállomány gazdag.

Közlekedés

A 2000-es évek elejéig a zsáktelepülést a busz mellett még vonattal is meg lehetett közelíteni, ma erre már nincs lehetőség. Menetrend szerint járatokkal hétfőtől-szombatig lehet közlekedni, vasárnap nincs buszjárat. Vonatpótló autóbuszokkal az állomásig lehet megközelíteni a települést.

A kis település 3 utcából áll, fő utcája a Petőfi Sándor utca, itt találhatóak a fontosabb létesítmények: az Óvoda és az Iskola épülete, a Hivatal, a német kisebbségi önkormányzat és a helyi egyesület székhelye, valamint a nyugdíjasok találkozóhelye. A Hunyadi utcán található a kultúrház, az Ady utca és a Petőfi utca találkozásánál pedig a Római Katolikus templom.