Település bemutatása

Erdősmecske Község Települési Önkormányzatának nevében szeretettel köszöntjük honlapunkon! Ezúton szeretnénk településünket minden érdeklődőnek bemutatni: célunk, hogy a helyi lakosság minél egyszerűbben jusson hozzá a közérdekű információkhoz és, hogy azok, akik hozzánk szeretnének látogatni, már előre tájékozódhassanak.

Erdősmecske Község Magyarország dél-nyugati részén, Baranya megyében, festői környezetben található kicsiny település, Pécsváradtól 15 km-re. A település neve – a korábban zömében szerb összetételű lakosságnak köszönhetően – a 20. század 30-as éveiig Rácmecske volt. Mai nevét 1936-ban kapta a falu.A lakosság összetétele már a 18.-19. században jelentősen megváltozott: a magyar és szerb lakosság mellett nagy számban megjelentek a németek. Nekik köszönhetően épült a falu első temploma, melynek helyén a mai – a Kisboldogasszonynak szentelt – templom áll. A második világháború alatt, illetve után a németek száma is erősen megfogyatkozott, sokan lakóhelyük elhagyására kényszerültek.Az 1990-es években Erdősmecskén megindult a fejlődés: megalakult az első települési önkormányzat és létre jöttek az első civil szervezetek. 1997-ben az idős lakosság kezdeményezésére ült össze először a nyugdíjas klub, mely azóta is működik. Az idősek minden hónapban találkoznak, együtt ünneplik meg a születésnapokat, közösen vesznek részt kirándulásokon. Emellett aktív résztvevői a község kulturális életének, a Települési Önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat, valamint a településen működő egyesületet minden rendezvényen számíthat a segítségükre.

Két évvel a nyugdíjas klub megalakulása után, 1999-ben erdősmecskei fiatalok kezdeményezésére megalakult a Német-Magyar Baráti Egyesület Erdősmecske, mely a községben még élő német hagyományok, és a német kultúra megőrzését és továbbadását tűzte ki céljául. Tagjai minden egyes rendezvényen aktívan közreműködnek. Az Egyesület már számos rendezvény szervezője is volt. 2004-ben saját rendezvénnyel bővítette Erdősmecske község kulturális életét, ,,Német Nemzetiségi Délután” című rendezvényük már hagyománnyá vált és minden második évben megrendezésre kerül.

Nagy örömünkre 2009 óta van egy saját tánccsoportunk is: az Erdősmecskei Német Nemzetiségi Tánccsoport, mely megalakulása óta már számos rendezvényen szerepelt. A táncosok minden fellépés alkalmával új koreográfiákkal lepik meg a nézőket, akik szívesen fogadják műsorukat.

A községben működik egy német nemzetiségi óvoda, melyet a település legkisebb lakói és Lovászhetény község óvodásai látogatnak. A Mecseknádasdi ÁMK tagintézményeként működik az Erdősmecskei Általános Iskola. A tanulók erdősmecskei, illetve lovászhetényi gyerekek, az erdősmecskei iskolában az alsó tagozatot látogatják. Az intézmények óvodásai és iskolásai gyakran szerepelnek különböző rendezvényeinken, minden évben megünnepelhetjük velük a farsangot, együtt köszönthetjük és zárhatjuk le a tanéveket. Az iskolások emellett még minden évben szavalóverseny keretében emlékeznek meg az 1848. március 15.-ei forradalomról.

2006-ban alakult meg a községben először önállóan egy kisebbségi önkormányzat, az Erdősmecskei Német Önkormányzat, mely a 2010-es választások óta második ciklusban működik. A nemzetiségi önkormányzat volt az, aki a húsvéti és karácsonyi kézműves napot kezdeményezte, mely 2006 óta minden évben megrendezésre került.

A Község életében a legnagyobb rendezvény az ,,Elszármazottak Találkozója”, melyet minden második évben rendezünk meg. Minden páratlan év augusztusában Erdősmecske Község Önkormányzata, az Erdősmecskei Német Önkormányzat és a Német-Magyar Baráti Egyesület Erdősmecske minden falubelit, és minden Erdősmecskéről elszármazottat meghív egy színes, kulturális programra és egy kellemes estére. Ezek a napok kiválóan alkalmasak a beszélgetésekre, az emlékezésre, a régi idők felelevenítésére.

De, hogy milyen is valójában egy ,,Elszármazottak Találkozója” Erdősmecskén? Azt érdemes személyesen átélni! Erdősmecske Község várja Önt!

Erdősmecske Község Adatai:

Járás: Pécsvárad
Közös Önkormányzati Hivatal: Erzsébet/Nagypalli kirendeltség
Terület: 2644 hektár
Népesség: 393 fő
Lakások száma: 187
Kisebbségi Önkormányzatok: 1 (német)
Civil szervezetek: 2 (egyesület és nyugdíjas klub)
Kultúrcsoportok: 1 (tánccsoport)
Oktatási Intézmények: 2 (óvoda és iskola)