Német-Magyar Baráti Egyesület Erdősmecske

Német-Magyar Baráti Egyesület Erdősmecske

 

A Német-Magyar Baráti Egyesület Erdősmecske elnevezésű civil szervezet 1999-ben, lelkes erdősmecskei fiatalok kezdeményezésére alakult, akik közösen szerettek volna lehetőséget teremteni arra, hogy az Erdősmecske községben még fellelhető magyarországi németség hagyományait megőrizhessék és továbbadhassák a következő generációknak.

Az első évben egy bál megrendezése volt az egyesület első bemutatkozó-rendezvénye, azóta pedig szerves része a község kulturális életének, saját programjaival színesíti azt.

Az 1990-es évek végén először megrendezett Elszármazottak találkozója elnevezésű rendezvény megszervezésekor az egyesület tagjai már aktívan közreműködtek, azóta is közösen szervezik a nagyszabású rendezvényt Erdősmecske Község Önkormányzatával és a jelenleg harmadik ciklusban működő Erdősmecskei Német Önkormányzattal.

2004-ben az egyesület először jelentkezett saját rendezésű kulturális programmal, a ,,Német Nemzetiségi Délután” című program azóta minden második év őszén kerül megrendezésre, e rendezvénnyel az egyesületnek sikerült egy hagyományt teremtenie, mely azóta szerves részévé vált a község kulturális életének.

Az évek alatt egyesületünk már számos helyre eljutott kirándulások keretében, jártunk Esztergomban, Debrecenben, Visegrádon, Keszthelyen, ellátogattunk a harkányi és a siklósi fürdőkbe, valamint eljutottunk Ausztriába és Horvátországba is.

Egyesületünk nagy álma vált valóra, mikor a 2000-es évek elején a Német Belügyminisztérium anyagi támogatásából berendezhettük saját klubhelységünket, valamint néhány évvel később egy ifjúsági klub berendezésére is támogatásban részesültünk.

2010-ben pályázatot nyújtottunk be Civil szervezetek eszközellátásának és marketingtevékenységének támogatására és egy jó minőségű hangtechnikai berendezés, valamint 20 db sörasztal-sörpad garnitúra beszerzésére nyertünk anyagi támogatást.

Egyesület elnökei:

  • Merkl Attila (1999-2000)
  • Hengl Mónika (2000-2008)
  • Hengl Melitta (2008-tól)

Vezetőség:

  • Hengl Melitta – elnök
  • Harkané Merkl Andrea – pénztáros
  • Tarjányi Jánosné – titkár